
Om Musteriet
Nyplockade äpplen till färdig must
Micromusteri 100L/H
är maskinen vi använder för att producera äppelmust.
Micromusteri 100/H har en kapacitet upp till 100 liter must per timme. Den pastöriserar musten i 80 grader. Pastöriseringen gör att oöppnad Bag-in-Box har en hållbarhet på ett år. Öppnad förpackning håller i 3 - 4 veckor i kylskåp.
​

1. Plocka och tvätta
Vi plockar äpplen och rensar bort kvistar, löv och smuts. Därefter tvättar vi äpplena
Vi blandar alltid äppelsorter vid tillverkning av äppelmust.

2. Krossa äpplena
I fruktkrossen krossas äpplena till en lagom tjock fruktmassa.
Konsistensen är viktig för att utvinna maximal mängd must.

3. Pressa äpplena
Den krossade fruktmassan pressas i fruktpressen till must.

4. Pastörisering
Pastöriseringsmaskinen är ett helautomatisk uppvärmninskärl. Tid och temperatur styrs i LCD skärmen. Vi värmer upp musten till 80 grader och låter den stå i 10 minuter. I botten av maskinen finns en tappkran.

5. Färdig äppelmust
När pastörisering är klar tappas musten upp i tre liters Bag-in-Box påsar. När påsarna svalnat läggs de i Bag in Box kartonger. Förvara Bag in Box mörkt, svalt. Tänk på att lådan är gjord av papp, den behöver förvaras i ett tort utrymme.